Mišpule Japonská: tradiční bylina pro zdravé dýchání
Mišpule japonská: zapomenutý poklad zahrad i kuchyně
Mišpule japonská (Eriobotrya japonica), známá také jako lokvát, je rostlina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství východní Asie. V tradiční čínské i japonské medicíně je ceněna nejen pro své chutné plody, ale především pro své léčivé účinky na dýchací cesty, trávení a celkovou vitalitu organismu. Dnes se k ní znovu vrací i evropští bylináři, kteří v ní objevují jemnou, ale účinnou pomoc při kašli a oslabení plic.
Historie pěstování a rozšíření
Navzdory svému názvu nepochází mišpule japonská původně z Japonska, ale z jihovýchodní Číny, kde se pěstovala již před více než tisíci lety. Odtud se rozšířila do Japonska, odkud ji v 18. století přivezli evropští botanici do Středomoří.
Díky své nenáročnosti a atraktivnímu vzhledu se rychle ujala v jižní Evropě, severní Africe a později i v Americe. Typická je tím, že kvete na podzim a plody dozrávají brzy na jaře, kdy je čerstvé ovoce stále vzácné.
Mišpule v kuchyni a domácím léčení
Z pohledu bylinářství není mišpule japonská jen ovocem, ale skutečně léčivou rostlinou. Plody jsou šťavnaté, jemně sladké až lehce nakyslé, s chutí připomínající kombinaci meruňky, jablka a citrusů. Konzumují se čerstvé, ale velmi dobře se hodí i ke zpracování, při kterém se jejich účinky ještě zvýrazní:
-
džemy, marmelády a povidla
-
kompoty a čatní
-
sirupy a ovocné šťávy
-
likéry a maceráty
Zvláštní význam mají sirupy, které spojují chuť, léčivé látky a konzervační účinek cukru nebo medu. Díky vysokému obsahu pektinu vzniká přirozeně hustý přípravek, který se dobře dávkuje a příjemně působí na sliznice.
Účinné látky z pohledu bylinářství
Mišpule japonská obsahuje celou řadu látek, které vysvětlují její tradiční použití při nachlazení a kašli:
-
vitamin C – posiluje imunitní systém a obranyschopnost
-
beta karoten a další karotenoidy – chrání sliznice a pokožku
-
flavonoidy a polyfenoly – působí antioxidačně a protizánětlivě
-
pektiny – zklidňují trávení a mají ochranný účinek na sliznice
-
třísloviny – lehce stahující a antibakteriální účinek
Zvláštní pozornost si zaslouží listy mišpule, které se v tradiční medicíně používají častěji než plody. Obsahují triterpeny a flavonoidy s protizánětlivým účinkem, podporují vykašlávání a pomáhají uvolňovat hleny. Sušené listy se využívají k přípravě čajů, odvarů a sirupů.
Proč se mišpule používá do sirupů na kašel
V lidovém léčitelství je mišpule japonská považována za jemnou, ale účinnou bylinu na plíce a průdušky. Sirupy z plodů i listů se tradičně podávají při:
-
suchém a dráždivém kašli
-
zahlenění a obtížném vykašlávání
-
chrapotu a podráždění hrdla
-
rekonvalescenci po nachlazení
Přírodní cukry, pektiny a slizové látky vytvářejí ochranný film na sliznici hrdla, čímž zmírňují dráždění. Flavonoidy a třísloviny přispívají k tlumení zánětu a podporují přirozené čištění dýchacích cest.
Kdybyste si chtěli vyrobit svůj domácí sirup z mišpule, tady máte recept:
Domácí sirup z mišpule japonské proti kašli
Sirup z plodů
Budete potřebovat:
-
1 kg zralých plodů mišpule
-
500–700 g cukru nebo kvalitního medu
-
šťávu z 1 citronu
-
300 ml vody
Postup:
-
Plody omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na menší kousky.
-
Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud nezměknou.
-
Směs rozmačkejte, přeceďte přes plátno nebo jemné sítko.
-
Do získané šťávy přidejte cukr nebo med a citronovou šťávu.
-
Za stálého míchání zahřívejte, dokud sirup nezhoustne.
-
Horký sirup nalijte do čistých lahví a dobře uzavřete.
Užívejte 1 lžíci 2–3× denně při kašli.
Sirup z listů
Budete potřebovat:
-
hrst sušených nebo čerstvých listů mišpule
-
500 ml vody
-
400 g cukru nebo medu
Postup:
-
Listy krátce povařte ve vodě asi 15 minut.
-
Nechte 10 minut louhovat, poté sceďte.
-
Přidejte cukr nebo med a zahřívejte do zhoustnutí.
Tento sirup je vhodný zejména při suchém a dráždivém kašli.
Mišpule japonská představuje jemnou, ale velmi všestrannou léčivou rostlinu. V podobě domácího sirupu nabízí přírodní cestu, jak ulevit kašli, podpořit dýchací cesty a zároveň si dopřát chutný tradiční přípravek. Je důkazem, že některé zapomenuté rostliny si své místo v domácí lékárně stále plně zaslouží.
