Novinky, Strana 2

Zázračná mišpule
Zázračná mišpule

Zázračná mišpule pomáhám plicím

Do obchůdku k nám v tomto období přichází hodně zákazníků, které trápí kašel. Drtivá většina z nich si kupuje Mišpulníkový sirup, protože s ním mají už zkušenost a v minulosti jim mnohokrát pomohl. Věhlas Mišpulníkového sirupu se šíří rychle a my se občas bavíme, jaký název se tichou poštou pro něj zase vytvoří. Už jsme si zvykli na Myšpulínový sirup, asi podle kreslené postavičky z komiksu Čtyřlístek, Špulkový sirup, Japonský sirup, Čínský sirup a nedávno to byl Myškový sirup, kde jsme ale si dlouho nedali do souvislostí myšky a mišpuli a dlouho paní, která si pro něj přišla tvrdili, že takový sirup nemáme. Ještěže ta dáma byla vytrvalá a nedala se odbýt. Nakonec jsme se dovtípili.

Mišpulník japonský nepochází z Japonska, ale jeho prapůvodní domovinou je centrální Čína. Odtud byl přivezen do Japonska a vyšlechtěn do dnešní podoby. V přírodě je to malý stromek, který je stálezelený a neopadává. Jeho listy jsou na vrchní části tmavězelené a kožovité, na spodní pak porostlé chloupky. Z mišpulníku se využívají plody – mišpule, což jsou oranžovožluté malvice, které mají sladko-kyselou chuť. V čínské medicíně se syrové mišpule využívají pro posílení růstu kostí a pro podporu tvorby červených krvinek.

Z plodů a dalších bylinek se vyrábí vyhlášený Mišpulníkový sirup, již zmíněný na začátku našeho povídání.

Známá je také marmeláda z mišpulí, která je velmi lahodná.

Číst článek
Hloh peřenoklaný
Hloh peřenoklaný

Není hloh jako hloh. Můžete se o tom přesvědčit u nás na jihu Čech v hlohovém sadu pana Tůmy, který již léta pěstuje Hloh peřenoklaný. 

Tato odrůda hlohu původem pochází z Asie, konkrétně z Vietnamu a jihu Číny. Od našeho známého evropského hlohu se liší hlavně velikostí plodů - hložinek a také vysokým obsahem vitaminu C, který několikanásobně převyšuje obsah céčka třeba v jablku, rakytníku nebo šípku.  Chuť hložinek je velmi specifická, trochu sice připomíná ty naše známé české, ale není tak trpká a je chutově bohatější. Asi by se nejlépe dala přirovnat k ne úplně vyzrálému jablíčku.

Manželé Tůmovi z hlohu peřenoklaného vyrábí marmeládu, která je naprosto famózní. Já osobně jsem s ní o vánocích inovovala linecké cukroví a použila ji místo naší rybízovky. Výsledek byl excelentní. Hlohová marmoška se stala jihočeskou hvězdou poté, co vyhrála prestižní britskou marmeládovou soutěž a je nyní k dostání ve specializovaném obchodě v Londýně. Ale jezdit si pro ni až do Velké Británie nemusíte. Můj obchod je druhým světovým prodejcem této zdravé dobroty a nyní si ji můžete přes ehop objednat i vy.

Hloh peřenoklaný má mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Nejvíc se o něm dozvíte v následujícím rozhovoru s panem Tůmou.

Přeji si, ať vám hlohová marmoška chutná tak jako nám doma. A propos: pokud byste chtěli ochutnat syrové hložinky, je to možné. Stačí mi zavolat a udělat si objednávku. Jsou dostupné od podzimu do jara. 

Silvie z Bylinek

 

Číst článek
Šumavké Bylinné
Šumavké Bylinné

Šumavské bylinné je u nás v kamenném obchůdku několikaletou stálicí a tady na eshopu žhavou novinkou. 

Původně to byla receptura magistra Budínského, lékárníka z Vimperka. Ten recepturu vymyslel pro svoje pacienty v roce 1897. Bylinky macerované ve víně, v přesném složení a přesném postupu výroby přinášely úlevu při poškozeném trávení a všech problémech se zažíváním. Receptura se stala vyhlášenou a slavnou, protože pomohla mnoha lidem a do lékárny pana Budínského si pro ni přijížděli lidé z širokého dalekého okolí.

To, co skutečně funguje je většinou nezničitelné a tak Šumavské bylinné přežilo až do dnešní doby. Hodně našich zákazníků, kteří si k nám pro Šumavské pravidelně přichází s nostalgií vzpomíná, jak je provázelo po dobu studií, jak ho chodili potají upíjet babičce do skříně, nebo jak ho měli povinné po nedělním obědě, aby dobře trávilo. Dokonce máme několik zákazníků, kterým ho babička ordinovala na lžičce jako prevenci chudokrevnosti. 

Úplně nejraději ale máme v obchodě větu: "Jééééé, to se ještě vyrábí? To jsme pili na (vejšce, střední, za školou, na intru, na koleji, u babičky, na zábavě.....), to musím koupit (Marii, Františkovi, Petrovi, babičce, tetě, dědovi....), ten (ta) bude mít radost!!!"

A ještě jeden malý typ na podávání: Šumavské bylinné moc dobře chutná samotné, ale skvělé je i s tonikem na ledu, nebo jako střik s bezovým sirupem a čerstvou mátou. V zimě neuděláte chybu, když si z něj vyrobíte svařák, ale pozor! Je nutné jej naředit horkou vodou zhruba 1:5. Samotné v ohřátém stavu je to trochu supercloumák.

Číst článek
Nahoru
13 položek celkem