Hloh peřenoklaný

Není hloh jako hloh. Můžete se o tom přesvědčit u nás na jihu Čech v hlohovém sadu pana Tůmy, který již léta pěstuje Hloh peřenoklaný. 

Tato odrůda hlohu původem pochází z Asie, konkrétně z Vietnamu a jihu Číny. Od našeho známého evropského hlohu se liší hlavně velikostí plodů - hložinek a také vysokým obsahem vitaminu C, který několikanásobně převyšuje obsah céčka třeba v jablku, rakytníku nebo šípku.  Chuť hložinek je velmi specifická, trochu sice připomíná ty naše známé české, ale není tak trpká a je chutově bohatější. Asi by se nejlépe dala přirovnat k ne úplně vyzrálému jablíčku.

Manželé Tůmovi z hlohu peřenoklaného vyrábí marmeládu, která je naprosto famózní. Já osobně jsem s ní o vánocích inovovala linecké cukroví a použila ji místo naší rybízovky. Výsledek byl excelentní. Hlohová marmoška se stala jihočeskou hvězdou poté, co vyhrála prestižní britskou marmeládovou soutěž a je nyní k dostání ve specializovaném obchodě v Londýně. Ale jezdit si pro ni až do Velké Británie nemusíte. Můj obchod je druhým světovým prodejcem této zdravé dobroty a nyní si ji můžete přes ehop objednat i vy.

Hloh peřenoklaný má mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Nejvíc se o něm dozvíte v následujícím rozhovoru s panem Tůmou.

Přeji si, ať vám hlohová marmoška chutná tak jako nám doma. A propos: pokud byste chtěli ochutnat syrové hložinky, je to možné. Stačí mi zavolat a udělat si objednávku. Jsou dostupné od podzimu do jara. 

Silvie z Bylinek